به گزارش سلوت، در این همایش باشکوه ابتدا دکتر فیروز راد سخن آغاز کرد و گفت:نوروز مظهر صلح؛ آرامش؛ امنیت و شادمانی است و نیاکان و اجداد ما این آیین کهن را برای ما به ارث گذاشتهاند و ما باید این سنتها و آیینها را زنده نگهداریم.
دکتر فیروز راد استاد دانشگاههای تبریز که بهعنوان سخنران اولین نشست فرهنگی 《نوروز و توسعه 》در تالار اتاق بازرگانی تبریز سخن میگفت: با اعلام این مطلب گفت: پاسداشت آیین نوروز، فیالواقع، پاسداشتِ هنر، تمدن و فرهنگ ایرانی و پاسداشتِ صلح و صفا و آشتیِ ملّی است. وایران، درست در وسطِ چندین تمدنِ باشکوه جهانی، قرارگرفته و تمدنِ عظیمِ خود ایران نیز، در این میان، از جلوه و جلالِ خیرهکنندهای برخوردار است. و نوروز و یادگارهای باشکوه و آیینهای این آثار ارزشمندِ نیاکان و مواریثِ باشکوه تاریخ و فرهنگمان را باید ارج نهاده و به نحوِ مسئولانه، حفظ و حراست نماییم.
وی افزود:نوروز، دلالت بر نوجویی، نوسازی و نوگرایی دارد و با بیداری و شکوفایی و نو شدن طبیعت، خواهناخواه، آدمی به سمت بیداری، بالندگی و خودشکوفایی سوق مییابد. ایران و تمدن غنی ایرانی نیز در این میان از وجهه بزرگی برخوردار است و ما باید تنوع فرهنگی؛ قومی و تمدنی را بپذیریم و بر داشتههای فاخر هم احترام بگذاریم و این آثار نیاکانمان را پاسداشت باشیم. و تعدد اقوام و زبانها در سرزمین بزرگ ما وزندگی مسالمتآمیز وتوام با احترام در طول تاریخ نشانه بالندگی فرهنگ والای ایرانی است.
دکتر راد با اشاره به این نکته که نوروز در وجود خود شکلی از اندیشه ورزی و نواندیشی و خود گفتگویی و تأمل در درون ایجاد میکند گفت: نوروز هم نو شدن سال هم اول بهار و هم راوی تاریخ ملتها در چند هزار سال است.
دکتر نعمتالله فاضلی نیز که اخیراً با انتشار کتاب وزین 《نوروز نو 》بار دیگر بر سر زبانها افتاده است محور سخنرانی خود را روی نگاهی اندیشه ورزانه به نوروز امروز پیش برد و گفت: بنیان نوروز خلق آرمانشهری است که انسانها بکوشند شادی؛ انصاف؛ عدالت؛ آزادی مهربانی؛ آسودگی و حقیقت پیشه کنند و نیازی به دوزخ نباشد.
این استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی افزود: از میان آیینهای ایرانی هیچیک ماندگاری و اهمیت نوروز را ندارند حملات خارجی و مغولان و تحول تجدد نهتنها اهمیت نوروز را نکاسته بلکه بر آن افزوده است. و امروز عالیترین و والاترین آیین همگانی ایران نوروز است و هر ایرانی در هر جا و هر موقعیتی آن را پاس میدارد و چون جان برایش گرامی است.
وی افزود: نوروز پیوند با طبیعت و آمیختن با آن و آموختن از آن است و لحظه دیدن و دیده شدن است و قدرت نوروز فراتر از قدرت قدرتمندان است و ظرفیتها و قابلیتهای نمادین نوروز را میتوان در هرکجای جغرافیای بزرگ ایران عزیز ما دید.
دکتر نعمتالله فاضلی بیان کرد: نوروز نظریه است نظریه فرهنگی که توصیف و تبینی از چیستی و چرایی و چگونگی جهان؛ انسان؛ زمان و هستی را ارائه میکند. و قدرت نوروز مدنی است و از همبستگی؛ تعامل؛ مشارکت؛ همافزایی؛ هماندیشی و همزیستی ایرانیان در سراسر گیتی و در طول تاریخ شکلگرفته است و همه اقوام؛ مذاهب؛ زبانها؛ سرزمینها و گروهای ساکن در جغرافیای ایران و منسوب به ایران سازنده مقوم و تضمین کننده قدرت نوروزند و حتی طبیعت نیز پارهای از قدرت نوروز است و نوروز تنها مؤلفه فرهنگ ایرانی است که طولانیترین تاریخ؛ عمیقترین پیوند با طبیعت و متعالیترین خواستهها و ارزشهای ایرانی را یکجا در خود دارد و روایت میکند.